Volvo amblemi ne anlama geliyor? Volvo ne demek?
- Sezer AKYÜZ
- 3 Eki 2018
- 3 dakikada okunur
Volvo amblemi ile adının ne anlama geldiğini ve markanın tarihini kısaca sizlere anlatacağım.
Her şeyden önce şunu belirtelim ki; Volvo markası 1927 yılında kurulmasına rağmen adı 1915 yılında ortaya çıkmıştır. Dünyanın önde gelen rulman markalarından bir tanesi olan İsveçli SKF, yeni tasarlanan ve ABD’de satılacak olan bir rulman ürün grubu için Volvo adını tescillemiştir. Sadece düşük miktarda ürün Volvo adı ile satışa sunulmuş, daha sonra bu düşünceden vazgeçilmiş ve bahsi geçen ürünler için markanın kendi adı yani SKF kullanılmaya devam edilmiştir.

1924 yılında ise 2 sıkı dost; eski SKF çalışanı Assar Gabrielsson ve arkadaşı tecrübeli Makina Mühendisi Gustaf Larson, otomobil üretme fikri ile bir araya geldiler. Otomobil üretme fikrinin sebebi ise İsveç’in çetin iklim ve arazi koşullarıydı. İkili, İsveç’de satılan hiçbir otomobil markasının sert kış koşullarını ve bozuk yol şartlarını karşılayamadığını düşünüyorlardı. Amaçları doğrultusunda kendi bütçeleri ile 9 ayda 9 adedi üstü açık ve 1 adedi de üstü kapalı toplam 10 adet kendi tasarladıkları bir motora sahip otomobil ortaya çıkartmayı başaran 2 ortak, aracın son halini SKF’ye tanıttılar ve kabul aldılar.

Bu kabul sonrası, ekonomik ve teknik desteğin yanında, SKF ayrıca Volvo adının bu yeni İsveç otomobili için kullanılmasını kabul etti. Ayrıca SKF, Assar Gabrielsson ve Gustaf Larson’un otomobili geliştiriken yaptıkları masrafların da bir kısmını karşıladı ve Volvo’ya ortak oldu. Tüm bunların yanında, ilk yıllarında ekonomik açıdan başarılı olamayan Volvo’ya mali desteğini sürdürdüğünü de belirtmeden geçmeyelim.
Yapılan anlaşmalar sonrasında ilk seri üretim Volvo modeli olan ÖV4 (Takma adı: Jacob – Yakup), 1927 yılında mevcut prototip araçları baz alarak üretildi. 28hp gücünde bir motora sahipti ve 90km/s hıza çıkabiliyordu. Aynı yıl toplamda 280 araç üretilebildi.

1928 yılında ise Volvo’nun ilk kamyonu “Series 1” üretildi. İlk otobüs 1930’lu yılların başında üretilirken, 1935 yılında da, şu anki adı Volvo Penta olan ve çeşitli motorlar üreten Pentaverken firması kuruldu. Aynı yıl SKF, Volvo’nun artık kendi ayakları üzerinde durabileceğini düşündüğü içi hisselerinin büyük bir bölümünü sattı.

1950 yılında ise Volvo, tarım makinaları ve traktörler üreten İsveç firması Bolinder-Munktell’i satın aldı. Firmanın adı 1973 yılında, Volvo’nun adı ve Bolinder-Munktell’in baş harflerini alarak Volvo BM olarak değiştirildi. Günümüzde Volvo BM yoluna Volvo İş Makinaları (Volvo Construction Equipment – Volvo CE) olarak devam etmektedir ve Volvo Kamyon ve Otobüs’ü de içine alan AB Volvo bünyesindedir. Geely’nin AB Volvo içinde önemli oranda hissesi olmasına rağmen Volvo Otomobil gibi tek sahibi değidir.

1999 yılında Volvo, yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle Ford firmasına satıldı. Bu dönem üretilen Volvo otomobllerin neredese tamamında Ford üretimi motorlar yer alıyordu. 2010 yılında ise Ford Volvo’yu Çinli Geely Grubu’na sattı ve bulunduğumuz yıllarda Volvo’nun en parlak dönemlerini yaşadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Volvo ne demektir?
Volvo adının SKF icadı olduğunudan yukarıdaki paragraflarda bahsettik. Volvo adı ise; Latince’de Volvere fiilinin 1. tekil kişiye uyarlanmış hali. Latince’de Volvere kelimesi ise “Yuvarlanmak” anlamına geliyor. Bu doğrultuda Volvo anlamı için “Yuvarlanıyorum” demek mümkün görünüyor. Aslında Volvo adının mucidi SKF’nin bir rulman firması olduğu ve rulmanların da döndüğü-yuvarlandığı düşünülürse, zamanında gayet güzel bir seçim yapıldığı gayet net.
Volvo amblemi ne anlama geliyor?
Volvo ambleminde ise en dikkat çeken sembol kuzey-doğu istikametini gösteren ve daireden çıkan ok diyebiliriz. Bu sembol günümüzde erkek cinsiyetini simgeleyen işarete benzer olsa da aslında hikayesi çok eski zamanlara dayanıyor.

Antik Roma’da savaş tanrısı Mars’ın sembolü olduğu söylendiği gibi, daire Mars’ın kalkanını, daireden çıkan ok da Mars’ın mızrağını simgeliyor. Ayrıca bu nedenle Mars gezegeninin de sembolü bu şekilde. Erkek semboünü anlatmışken kadın sembolünün de Venüs’ten geldiğini, Venüs gezegeninin de bu sembole sahip olduğunu ve Venüs’ün aynasına benzediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Tabi daha bitmedi. Güç ve dayanıklılık ile özdeşleştirilen bu sembole sahip bir diğer önemli şey de Demir. Kaliteli çelik ürünleri ile dünyada en iyiler arasında yer alan İsveç’in bu anlamda öne çkartıldığını da söylemek fazlasıyla mümkün görünüyor. Son olarak uzun zamandı Volvo’nun ambleminde kullanılan mavi rengin de psikolojide “Güvenirlilik” anlamına geldiğini belirtmeden geçmeyelim.

Kısacası Volvo’yu sembolize eden amblemin güç, dayanıklık ve güvenirlilik kelimeleri ile özdeşleşmiş. Volvo amblemi ortasında ise Volvo adı net bir şekilde belirtiliyor. Bundan 91 yıl önce dayanıklılık ve sağlamlık amaçlarıyla otomobil üretmeye başlayan Volvo’nun, günümüzde bu amaçlarına güvenliği mükemmel bi şekilde entegre etmesi ve bu konuda en iyiler arasında yer alması gerçekten de takdir edilesi bir kafa yapısı diye düşünüyoruz.

Volvo radyatörüdeki çapraz çizginin bir anlamı var mı?
Volvo’nun, 1927 yılından günümüze kadar değişmeden gelen en önemli sembollerinden bir tanesi de şüphesiz ön panjuru sol attan sağ üste kadar diagonal bir şekilde kateden çapraz çizgi. Bu çizgi amblemdeki okun yönü doğrultusunda yer alıyor. Amacının ise; ilk üretilen yıllarda ön panjurda yer alan Volvo Amblemi’ni desteklenmesi ve bulunduğu yere daha sağlam bağlanmasını sağlamak veya tutturmak olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ilerleyen yıllarda bu tip bir yapısal desteğe gerek kalmasa da, marka ile özdeşleştiği için günümüzde bile kullanılan bir Volvo detayı olması ile öne çıkıyor diyebiliriz.

Comments