Toyota amblemi ne anlama geliyor? Toyota ne demek?
- Sezer AKYÜZ
- 3 Eki 2018
- 4 dakikada okunur
Toyota amblemi ile adının ne anlama geldiğini ve markanın tarihini kısaca sizlere anlatacağız.
Japon Toyota markası daha geçtiğimiz yıla kadar dünyanın en çok satış yapan otomobil markasıydı ve bu ünvanını Alman VW’e kaptırdı. Şu anda da dünyanın en çok satış yapan 2.otomobil markası konumuda. Diğer taraftan Corolla gibi dünyanın en çok üretilmiş otomobil modeline sahip olmasıyla elinde önemli bir rekoru tutuyor. Kısacası otomotiv sektörünün belki de en önemli markası demek gayet mümkün görünüyor.
Bu köklü otomobil markasının geçmişi ise 1920’li yılların başına dayanıyor. 1924 yılında Sakichi Toyoda tarafından icat edilen otomatik dokuma makinası (Toyoda Model G) birçok kapıyı Toyoda ailesine açıyor denilebilir. Bir sorun olması durumunda kendini otomatik olarak kapatan bu dokuma makinası, daha sonraları markanın felsefesi ve üretim yöntemi olan Toyota Üretim Sistemi’nin de bir parçası haline gelmiştir. Kısacası markanın günümüzde bu kadar büyük bir firma olmasına bu otomatik makinanın ortaya çıkardığı sistemin ilham verdiği bile söylenebilir.

1929 yılına gelindiğinde ise Toyoda, hakları kendisine ait olan bu sistemi İngilizlere sattı ve otomobil işine girdi. 1933 yılında ilk Toyota modeli olan A1 ve hemen ardından AA üretildiğinde markanın adı hala eski işleri ile benzer olarak Toyoda Automatic Loom Works (Toyoda otomatik dokuma işleri) olarak yer alıyordu ve şirketin başına da Sakichi Toyoda’nın oğlu Kiichiro Toyoda geçmişti. Markanın logosu da basit bir şekilde aile soyadını doğrudan taşıyordu.

Peki Toyoda adı nasıl Toyota oldu?
Yukarıdaki paragraflarda “Toyota” değil de “Toyoda” şeklinde kullanımlarımız dikkatleri çekmiştir. Daha sonraları Aile adı olan Toyoda, Toyota olarak değiştirildi. Değiştirilmesinin nedeni ise; Japon kültüründe yer alan bazı inanışlar, Toyoda’nın kelime anlamı ve Japon alfabesinde yer alan harflerin okunuşuydu.
Japonca ilginç bir dil ve farklı alfabeler de kullanılıyor. Bu alfabeler kısaca Kanji, Katakana, Hiragana ve Romaji olarak özetlenebilir. Romaji (Roman-ji) aslında Latin alfabesi ve Japonca bir kelime bu sayede Dünya’nın büyük bir çoğunluğunun anlayabileceği bir şekilde yazılabiliyor.
Diğer taraftan bahsi geçen 1920’li yıllarda daha çok karakter bazlı bir alfabe olan geleneksel Kanji alfabesi tercih ediliyordu ve Toyoda’nın Kanji alfabesindeki yazılışı da aşağıdaki şekildeydi.

1936 yılında ise,
Markanın büyümesi ve küresel bir pozisyona gelmeye başlaması da dikkate alınarak Toyoda logosu için bir yarışma açıldı ve tam 27,000 başvuru yapıldı. Bunların arasından ise, Toyoda kelimesinin Katakana alfabesi kullanılarak uyarlanmış olan logosu yarışmayı kazandı. Kazanan logo oldukça beğenilmiş olsa da, Japon kültürü açısından önemli bir problem yer alıyordu. Katakana alfabesi ile Toyoda yazmak 10 hamlede (vuruş) yapılabiliyordu. Diğer taraftan 8 rakamı Japon kültüründe oldukça önemli bir yere sahipti ve uğur getirdiğine inanılıyordu. Bu nedenle de 10 vuruşluk logonun 8 vuruşa düşürülmesi şarttı.

Diğer taraftan Katakana alfabesinde yazılmış olan Toyoda kelimesinin 8 vuruşa düşürülmesi oldukça kolaydı ve Romaji (Latin) alfabesinde “da” hecesinin düşüp yerine “ta” hecesinin gelmesini de sağlıyordu. Bunu yapmak için ise en sağda yer alan 9. ve 10. vuruşların kaldırılması yetiyordu.
Yani Logo hem daha net ve yalın bir hale geliyordu, hem vuruş sayısı 8’e düştüğü için Japon kültüründeki uğurlu rakam yakalanıyordu hem de söyleniş çok daha güçlü bir hal alıyordu. Toyoda’nın “da” hecesi kelimenin vurgusunu ciddi şekilde azaltıyordu. To-yo-ta ise söyleniş açısından çok daha güçlü bir vurguya sahipti.

Ayrıca Toyada’yı Toyota yapmanın bir tane daha avantajı yer alıyordı. Toyoda Japonca’da “Verimli pirinç tarlası” anlamına geldiği için markanın vizyonunu oldukça farklı ifade ediyordu. Bu değişim sayesinde, çiftçiliği vurgulayan anlamdan da bir nevi kurtulmuş oldular. Böylece ilk Toyota logosu da ortaya çıkmış oldu ve 1937 yılından itibaren resmi olarak kullanılmaya başlandı.

Güncel Toyota amblemi nasıl ortaya çıktı?
1937 yılında kullanılmaya başlanan logo, Japon kültürü ile biraz fazla iç içe olduğu için ağırlıklı olarak Japonya pazarı için satılan araçlarda yer alıyordu. Dünya’ya ihraç edilen araçlarda ise bu logo kullanılmıyor, Toyota kelimesi doğrudan kendisi ile ve büyük harflerle kullanılıyordu. Basın ve kataloglarda kullanılan bu logo, ilk olarak siyah, daha sonra da kırmızı olarak tercih edildi.

Araçların üzerinde yer alan yazılar ise genellikle krom kaplı olarak yer alsa da, farklı renkler de tercih edilebiliyordu. Ayrıca modelin adına özgü farklı logolar da bazı araçlarda kullanılmıştı.

1989 yılında ise günümüzde de kullanılan 3 elipsli Toyota amblemi ortaya çıktı. Bu amblemin Toyota tarafından açıklanan resmi anlamı ile beraber bazı ilginç ve tutarlı tahminleri de yer alıyor. Bu nedenle izah etmekte fayda görüyoruz.
Toyota’nın resmi açıklamasına göre Toyota amblemi anlamı: 3 adet elipsten içte yer alan ve birbirlerine dik olanlardan bir tanesi Toyota sahiplerinin kalbini, diğeri de Toyota’nın kalbini temsil ediyor. İç içe geçmiş yapı ise karşılıklı faydalı ilişkiyi ve güveni simgeliyor. Birbirleri içine dik bir şekilde geçmiş bu 2 oval ayrıca Toyota’nın ilk harfi olan T’yi ve aracın bizzat kendisini sembolize ediyor. Dışta yer alan büyük elips ise Dünya’yı kucaklayan Toyota markasını temsil ediyor. Ayrıca amblemde yer alan ovallerin farklı çizgi kalınlıklarına sahip olması, fırça ile yazılan geleneksel Japon harflerine gönderme yapıyor.

İğne ve iplik: Toyota’nın kurucusunun aslında otomatik dokuma makinası ürettiğinden yazımızın ilk başında bahsetmiştik. Başlangıç noktası olan bu işe minnet duyan Toyota, her ne kadar bu konuda resmi bir açıklama yapmamış olsa da, amblem tasarlanırken geçmişine atıfta bulunmuş olabilir.

3 elipsten Toyota yazılması: İğne ve ipliğe benzer bir şekilde, bir diğer ilginç iddia da 3 elipsten 6 harfli Toyota’nın yazılabilmesi. Bu doğrultuda aşağıdaki çalışma kanıt olarak sunuluyor. Açıkcası tesadüf olması da zor görünüyor

Comments